Sacharidy slouží jako zdroj i zásobárna energie a obecně jsou pro naše tělo nesmírně důležité. Rozhodně bychom je tedy neměli z jídelníčku vyřazovat, ale naopak je nutné dbát na jejich dostatečný příjem. Existuje široké spektrum kvalitních zdrojů a v tomto článku bychom vám rádi představili naše oblíbené netradiční, a zároveň nesmírně výživné přílohy. 

JÁHLY

Popis: Jáhly jsou bezlepkové a opravdu výživné – bohaté jsou především na hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo, zinek nebo vitamíny B1 a B2. Mají kašovitou konzistenci a jejich chuť není příliš výrazná, takže mají opravdu široké využití (dokonce se dají připravit i nasladko!). 

Příprava: Jáhly dejte do hrnce a zalijte je 2,5x množstvím vody. Nechte je vařit, dokud nemají kašovitou konzistenci a dokud se téměř všechna voda neabsorbuje, cca 20 min.

QUINOA

Popis: Quinoa má lahodnou, lehce oříškovou chuť. Vyniká vysokým obsahem bílkovin (15,6 g/ 100 g), kompletním aminokyselinovým spektrem a dále také vysokým množstvím vápníku, hořčíku, železa, zinku, mědi i mnoha vitaminů. 

Příprava: Quinoa dejte do hrnce a zalijte ji 2x množstvím vody. Nechte ji vařit, dokud všechnu vodu neabsorbuje, cca 15 min. 

JASMÍNOVÁ RÝŽE

Popis: Jasmínová rýže se pěstuje v Thajsku, a proto je vhodná především do asijských receptů. Dá se ale použít i do jakýchkoliv jiných, jelikož hodně lepí a má příjemně mazlavou konzistenci. Také má vynikající jasmínovou chuť, charakteristickou vůni a skvěle tak obzvláštní jakýkoliv jednoduchý recept. 

Příprava: Rýži propláchněte, dejte ji do hrnce a zalijte ji 2x množstvím vody. Nechte ji vařit, dokud všechnu vodu neabsorbuje, cca 15 min. 

ČERNÁ RÝŽE

Popis: Černá rýže má netradiční, lehce nasládlou chuť a hutnější konzistenci. Ze všech druhů rýže má nejvyšší množství antioxidantů, bílkovin i vlákniny a také je relativně bohatá na železo. Stejně jako jasmínová, i černá rýže je vhodná převážně do asijských receptů.

Příprava: Rýži dejte do hrnce a zalijte ji 3x množstvím vody. Nechte ji vařit, dokud všechnu vodu neabsorbuje, cca 45 min.

Jaká příloha je vaše nejoblíbenější a v jakém receptu ji máte nejraději? Nahrajte fotku na svůj Instagramový profil a označte @passionbarcz. Rádi se necháme inspirovat!